Dag 02: Kaasboerderij Wezenspyk

Er kan vanaf 8:00 uur ontbeten worden. Er is een zeer uitgebreid buffet beschikbaar. Na het ontbijt is er tot we om 9:30 uur beginnen, tijd om nog even buiten te zitten. Als Willy vraagt hoe we geslapen hebben, vertel ik haar dat ik ‘s nachts wakker ben geworden en de namen nog even heb geoefend Knipogende emoticon.

IMG_0003IMG_0004

Vandaag staat op het programma hoe je kunt omgaan met de veranderingen in ritme, status, identiteit en financiën, maar ik mag ik ten overstaan van de groep, de namen, plus bijbehorende associaties opnoemen en daarbij gaan de bordjes met de namen omlaag, maar het lukt mij om alle 19 namen en bijbehorende associaties te noemen Emoticon die tong uitsteekt.

Om 12:30 uur gaan we met zijn allen lunchen en wat direct opvalt is het nog warme brood, dat je zelf mag snijden.

IMG_0006

Om 13:30 uur vertrekken we naar de kaasboerderij Wezenspyk, waar we om 14:00 uur een prachtige rondleiding zullen krijgen over het terrein. Marten en Joke zijn met de e-Bike, maar zij hebben niet de kortste route genomen van ongeveer 8 kilometer, maar de toeristische route van bijna 17 kilometer en zij sluiten iets later aan Knipogende emoticon.

IMG_4998

IMG_0007IMG_0015

IMG_5001IMG_4991

Er zijn ook diverse authentieke zaken op het terrein, die het fotograferen waard zijn.

IMG_4983IMG_4985

IMG_5011IMG_5010

We krijgen onder anderen uitleg over de schapenverblijven, die op Texel, schapenboeten heten en die asymmetrische met de achterkant naar de zuidwestenwind staan. De schapen zoeken vanwege de hitte, zo veel mogelijk de schaduw op, maar dat lukt niet elk schaap Sarcastische emoticon.

IMG_5012IMG_5016

IMG_5015

IMG_5013          IMG_5014

Na deze uitleg, lopen we richting koeienstallen.

         IMG_5019           IMG_5017

IMG_5032

Vervolgens krijgen we uitleg over een volautomatisch melksysteem, waarbij de koe als het ware zelf bepaalt wanneer zij gemolken wil worden. Er wordt eerst een monster genomen en als de test uitwijst dat alles in orde is, wordt de melk vervolgens in centrale opslag verzameld.

IMG_5042IMG_5040

Hierna gaan we naar de kaasmakerij, waar we ook weer helder krijgen uitgelegd hoe e.e.a. in zijn werk gaat.

IMG_5052         IMG_5053

IMG_5054IMG_5055

En dan kunnen we aan de proeverij beginnen. Er zijn 5 verschillende kazen en het is de bedoeling dat je probeert aan de geven of er runder-, schapen- of geitenmelk is gebruikt. Wij vinden de kazen erg lekker smaken. We verlaten de kaasmakerij en komen dan in de aangrenzende winkel, voordat we naar buiten kunnen, mar we besluiten om niks te kopen.

IMG_5058IMG_5060

We rijden op ons gemak terug naar De Koog en gaan vervolgens nog even naar het dorp, waar een braderie is. De braderie stelt niet heel veel voor, maar altijd leuk om er even overheen te lopen. We besluiten een Texelse Skuumkoppe te gaan drinken op een terras en komen uit bij Bilder, waar Marjan en Wim al aan een biertje zitten; we sluiten gezellig bij hen aan.

IMG_0016

Om 18:00 uur staat het diner gepland. Men heeft vanavond buiten gedekt en dat is wel zo leuk. We nemen nog een Skuumkoppe, voordat we overstappen op de wijn Emoticon die tong uitsteekt.

IMG_0024IMG_0021

Het eten bestaat vanavond uit een amuse van rauwe ham en meloen, daarna als voorgerecht steak tartaar van rund afkomstig van de Hoge Berg waarbij
een op lage temperatuur gegaarde eidooier en remouladesaus. Het hoofdgerecht is een op het vel gebakken kabeljauw en die wordt geserveerd op een bedje van pasta. Het toetje is vanavond heel toepasselijk kaas, waarbij 5 soorten geserveerd worden.

IMG_0020IMG_0022

IMG_0023

M 19:45 uur schuiven we aan voor de presentatie van de notaris en dat blijkt geen stoffige oude man, maar een humorvolle jonge vrouw, die een prima verhaal heeft te vertellen en ook de door ons in de ochtend geselecteerde onderwerpen behandeld.

IMG_0027         IMG_0028

Hoewel ons testament al bijna 40 jaar oud is en ook onder de huidige veranderingen, nog steeds voldoet, raadt zij ons aan, om het in elk geval nog een keer te laten beoordelen en dat is een prima advies.

Als zij rond 21:30 uur klaar is, houden wij het voor vandaag gezien.

Dit bericht werd geplaatst in Dag 02 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s